Warzywa kapuściane – pielęgnacja i odmiany


Ogrodnicy często grupują brokuły, brukselki, kapustę, kalafiora i kalarepę razem jako “warzywa kapuściane”. Uprawa warzyw kapuścianych jest odporna i najlepiej rośnie w chłodne dni.

Kiełkowanie warzyw kapuścianych

Nasiona warzyw kapuścianych są nieco bardziej delikatne niż dojrzałe rośliny. Aby możliwe było kiełkowanie, należy posadzić go w bogatej, wilgotnej glebie o temperaturze powietrza około 15 stopni Celsjusza i temperaturze gleby co najmniej 10 stopni Celsjusza. Kiełkowanie następuje od czterech do ośmiu dni po posadzeniu nasion.

Po wykiełkowaniu nasiona wysyłają w dół początek swojego korzenia, podczas gdy łodyga i pierwsze liście rozwijają się. Te pierwsze liście nazywane są liśćmi nasiennymi. Następnie pojawiają się prawdziwe liście i roślina jest na drodze do osiągnięcia swojego naturalnego celu: wytworzenia pąków kwiatowych, które w końcu otworzą się i ustąpią miejsca łodydze nasiennej.

Kapusta i pędy brukselki faktycznie otaczają obudowę z nasionami swoimi ciasno złożonymi liśćmi, tworzącymi główkę. Brokuły i główki kalafiorów, czyli “skrzepy”, są ciasnymi pęczkami samych pąków.

Po uformowaniu główek, stopniowo się rozluźniają, aby zrobić miejsce na rozwój łodygi nasiennej. To rozluźnienie jest wyzwalane w określonej temperaturze, świetle dziennym i warunkach wzrostu, powodując skręcanie się rośliny.

Brokuły

Kiedy brokuł po raz pierwszy przybył do tego kraju z Włoch, został uznany za egzotyczny. Teraz jest częścią naszych ogrodów i kuchni tak samo jak groszek czy marchewka.

Błękitnozielone, dojrzałe główki brokułów mogą być zbierane od wczesnego lata do późnej jesieni, w zależności od klimatu i warunków uprawy. Po zebraniu pierwszej dużej główki, większość odmian brokułów wytwarza mniejsze pędy boczne, które przedłużają zbiory o kilka tygodni.

Na północy, brokuły sadzi się wczesną wiosną i ponownie w połowie lata na jesienne zbiory. Jedyny czas, w którym rośliny nie produkują główek, to najgorętsze tygodnie lata. Jednak jesienne zbiory utrzymają pędy po wykorzystaniu pozostałej części ogrodu. Na południu rośliny należy sadzić późną zimą na wczesne zbiory letnie lub wczesną jesienią na zimowe zbiory. W cieplejszych rejonach można spróbować zimujących odmian brokułów.

Brukselka

Mimo, że brukselki są tradycją kulinarną od setek lat, wiele osób ich nie lubi. Możecie jednak zmienić zdanie, jeśli wyhodujecie swoje własne. Różnica między mrożonymi kiełkami z supermarketu a własnymi, świeżo wyhodowanymi z ogrodu, jest niewiarygodna.

Hodowla brukselki jest prawie tak samo przyjemna jak jej jedzenie. Zaczynają wyglądać jak kapusta lub brokuły, ale w miarę wzrostu pędy stają się wysokie i grube, a kiełki wyrastają nad każdym dużym liściem wzdłuż głównych pędów. Wyglądają jak miniaturowe palmy. Wygląd ten uzupełnia się przez zerwanie dolnych liści po rozpoczęciu zbiorów. Obciążone kiełkami łodygi mogą osiągnąć od do metra wysokości.

To warzywo pochodzi z Brukseli w Belgii i jest nadal niezwykle popularne w Europie. W miarę jak coraz więcej Amerykanów próbuje je wypróbować, kiełki brukselskie są coraz bardziej znane i lubiane także w Ameryce Północnej.

Kapusta

Kapusty wszelkiego rodzaju są “przystawką” do uprawy i są jednymi z niewielu warzyw sałatkowych, które można mieć w swoim ogrodzie do zimy. Mówi się, że surowa kapusta ma wielką moc leczniczą, a kiedyś była ceniona także przez Egipcjan.

Kapusta może być wczesna – do wiosennego sadzenia, w połowie sezonu – do sadzenia o każdej porze roku, lub późno do jesiennych zbiorów. Należy pamiętać, że późne odmiany potrzebują dłuższego okresu wegetacyjnego niż pozostałe, więc może się zdarzyć, że zasadzimy jesienne rośliny wcześniej niż te w połowie sezonu. Sprawdź opakowanie z nasionami na dni do osiągnięcia dojrzałości. Odliczaj od czasu, kiedy chciałbyś rozpocząć zbiory, a będziesz miał do dyspozycji poręczny harmonogram sadzenia i zbiorów.

Ponieważ kapusta jest rośliną dwuletnią, nie musisz się martwić o nią martwić w kolejnym roku. Głównym problemem jaki ogrodnicy mają z kapustą jest rozłupywanie główek lub ich brak.

Kalafior

Wiele osób boi się spróbować uprawy kalafiora, ponieważ uważa, że jest on delikatny, lub że jest to uprawa, z którą tylko doświadczeni ogrodnicy mogą odnieść sukces. Jednak kalafior rośnie dokładnie tak samo jak kapusta. Aby główki były białe lub blanszowały, wystarczy przykryć je własnymi liśćmi przez cztery lub pięć dni. Alternatywnie można uprawiać odmiany samoblokujące się.

Kalafior może być używany w każdym przepisie, który wymaga brokułów lub podawany na surowo z dipami lub w sałatkach. Dzieci często będą jadły warzywa na surowo, których nie chcą jeść po ugotowaniu. To dobrze, ponieważ surowe warzywa mają w sobie więcej składników odżywczych niż gotowane i są łatwiejsze do przygotowania.

W przeciwieństwie do brokułów, kalafior produkuje tylko jedną główkę na roślinę. Głowa nazywana jest “twarogiem”, a twoim jedynym zmartwieniem jest trzymanie światła z dala od niej, jak tylko osiągnie do 10 centymetrów średnicy. Następnie wystarczy zebrać plony i cieszyć się nimi. Dobrze zamarza, więc upewnij się, że zasadzisz wystarczająco dużo.