Szparagi – pielęgnacja i odmiany

Szparagi – pielęgnacja i odmiany

19 kwietnia, 2020 Wyłączono przez Kapusta

Klasyczny wiosenny przysmak, szparagi to bylina, która każdej wiosny przez wiele lat będzie produkować delikatne pędy.

O szparagach

Szparagi uprawia się z jednorocznych roślin lub “koron”, które sadzi się wczesną wiosną, gdy tylko można uprawiać ziemię. Rośliny szparagów potrzebują trzech sezonów wegetacyjnych, aby osiągnąć pełną produkcję, chociaż lekkie zbiory mogą rozpocząć się w drugim roku. Po ich zasadzeniu szparagi zapewniają obfite zbiory przez piętnaście do dwudziestu pięciu lat. Należy przewidzieć dziesięć do dwudziestu roślin na osobę (od 5 do 10 metrów z rzędu).

Wybór miejsca do uprawy szparagów

Wybierz dobrze osuszone miejsce w minimalnym poziomie nasłonecznienia – pełne słońce nie jest konieczne. Szparagi rozwijają się w lekko kwaśnym podłożu (pH ok. 6,5), ale tolerują warunki zasadowe do 9,0.

Instrukcja sadzenia szparagów

Wyeliminuj wszystkie chwasty poprzez wielokrotną uprawę. Spulchnij glebę na głębokość od 30 do 40 centymetrów, a następnie wymieszaj ją w 10-cio centymetrowej warstwie kompostu. Przygotuj podłoże kopiąc rowy w odległości 120 centymetrów od siebie. Okopy powinny mieć szerokość 30 centymetrów i głębokość od 15 do 20 centymetrów. Przed posadzeniem należy na krótko namoczyć korony w letniej wodzie. Wzdłuż każdej strony przygotowanego wykopu narysuj okop, aby na jego środku utworzył się kopiec biegnący wzdłuż długości wykopu. Rozłóż korony w odległości 50 centymetrów na kopcach w wykopie, obciągając korzenie na boki. Przykryj korony mieszanką jednoczęściowego kompostu do trzech części wierzchniej warstwy gleby, zakopując je na głębokość 5 centymetrów. Dokładnie podlej grządkę. Po około miesiącu, po pojawieniu się pędów, ostrożnie dodaj więcej ziemi do wykopu.

Pielęgnacja szparagów

Pierwszy rok: Często odchwaszczamy rabaty, uważając, by nie naruszyć korzeni. Okresowo dodawaj więcej wierzchniej warstwy gleby/kompostu wokół wyłaniających się pędów, aż do wypełnienia rowu. Następnie należy rozprowadzić 10-20-sto centymetrową warstwę ściółki taką jak siano lub liście wokół podstawy roślin. Regularnie podlewaj roślinę. W pierwszym roku nie należy zbierać żadnych pędów. Późną jesienią zetnij martwe liście i obłóż je kompostem.

Drugi rok: Kultywuj lekko ręcznie, aż nowe pędy będą miały kilka centymetrów wysokości. Grządka powinna być grubo ściółkowana. W drugim roku można zbierać bardzo delikatnie.

Trzeci rok i później: Utrzymać jak w drugim roku i zacząć zbierać plony.

Jak zbierać szparagi?

Rośliny pochodzące z koron można zbierać delikatnie wiosną drugiego roku. Zbiory należy rozpocząć na początku trzeciego roku. Zbierzcie tylko te pędy, które są grubsze od ołówka. Wypustki należy obcinać na poziomie lub tuż nad ziemią, gdy mają one od 20 do 25 centymetrów wysokości.