Karczochy – pielęgnacja i odmiany

Karczochy – pielęgnacja i odmiany

19 kwietnia, 2020 Wyłączono przez Kapusta

Karczochy, uprawiane głównie w ciepłym klimacie, dostarczają pysznych smakołyków, delikatnego ostropestu do jedzenia, a także stanowią piękny element ogrodu.

O karczochach

W klimatach ciepłych karczochy są jadalną byliną zazwyczaj sadzoną jesienią na wiosenne zbiory, a w klimatach chłodniejszych uprawiane są jako jednoroczne. Karczochy pochodzące z regionu śródziemnomorskiego dostarczają pysznych, delikatnych ostów do jedzenia, a także stanowią piękny element ogrodu.

Cechy szczególne karczochów

Karczochy „Green Globe” – wytwarzają zielonkawe owoce w kształcie kuli ziemskiej o purpurowej podstawie.

Karczochy „Imperial star” – bogate w aromaty owoce rosną jako roczne, gdzie nie można ich zimować.

Wybór miejsca do uprawy karczochów

Roślinę należy sadzić w pełnym słońcu na piaszczystej, dobrze nawodnionej glebie o pH od 6,5 do 8,0. Karczochy należy rozmieścić w odległości około 5 centymetrów od siebie i mocno podlewać.

Instrukcja sadzenia karczochów

Karczochy najlepiej sadzić z sadzonek o nagich korzeniach lub z podziałów. Potrzebują regularnej wody do obfitych zbiorów, ale jeśli uprawiasz rośliny tylko dla wyglądu możesz oszczędzać na podlewaniu.

W zimnym klimacie zacznij podlewać rośliny na pięć lub sześć tygodni przed ostatnimi mrozami. Po minięciu mrozu i przekroczeniu temperatury gleby powyżej 15 stopni Celsjusza, przesadź karczochy w odległości 5 centymetrów od siebie. Karczochy można również sadzić z nasion w ogrodzie pod koniec zimy, na około 10 tygodni przed ostatnimi mrozami.

Jak zbierać karczochy?

Pąki należy zbierać, gdy są jeszcze szczelnie zamknięte, aby zapewnić najlepszy smak i najbardziej delikatne liście. Istnieje również możliwość pozostawienia pąków na roślinie w celu ich otwarcia, a następnie zebrania do wykorzystania w kompozycjach kwiatowych.

Stała opieka nad karczochami

Po zakończeniu zbiorów należy przyciąć rośliny do 5 centymetrów, aby umożliwić drugie zbiory. Nowe pędy powstaną u podstawy rośliny i będą dojrzewać jesienią. Pod koniec sezonu, gdy liście zaczną żółknąć należy pozwolić, aby roślina wyschła. Gdy liście wyschną, odetnij je i odłóż warstwę kompostu organicznego, aby wzbogacić glebę na przyszłoroczne zbiory.