Fasola – pielęgnacja i odmiany


Łatwa w uprawie fasola to ulubiona roślina ogrodników domowych. Wysoka zawartość białka jest podstawą wielu kuchni. Do wyboru mamy tysiące odmian, z których wiele ma kolorowe nasiona i barwne nazwy.

O fasoli

Wszystkie gatunki fasoli są wrażliwe na mróz i niskie temperatury gleby. Fasolę należy sadzić, gdy gleba jest ciepła, a zagrożenie mrozem minęło. Zmieniaj lokalizację upraw fasoli z roku na rok, aby zapobiec chorobom. Fasolę szparagową (czasami nazywaną fasolą strączkową, choć hodowcy roślin rozwinęli odmiany bez twardego strąka) zjada się w całości, w strąkach i we wszystkich przypadkach, gdy nasiona znajdujące się w środku są słabo rozwinięte lub bardzo małe. Fasolę łuskaną spożywa się w stanie świeżym po usunięciu jej ze strąka. Suszoną fasolę zbiera się po wyschnięciu strąków i wymaga ona dłuższego gotowania.

Wybór miejsca do uprawy fasoli

Wybierz miejsce w pełni nasłonecznione i z dobrze drenowaną glebą. Przygotuj rabatę ogrodową za pomocą wideł ogrodowych lub rumpla, aby spulchnić glebę do głębokości 20 do 25 centymetrów, a następnie wymieszaj ją w 5 centymetrowej warstwie kompostu.

Instrukcja sadzenia

Fasola z nasion krzewu roślinnego na wczesne zbiory. Nasiona należy sadzić w odległości od 5 do 10 centymetrów i na głębokości od 3 do 5 centymetrów. Sadzimy dodatkowe nasiona, a następnie cienkie rośliny w zalecanym rozstawie na opakowaniu z nasionami. Fasola strączkowa (pnąca) dojrzewa wolniej, ale ma dłuższy okres zbioru. Przed sadzeniem należy ustawić kraty. Nasiona należy sadzić w odległości od 5 do 10 centymetrów i na głębokości od 3 do 5 centymetrów.

Opieka bieżąca nad fasolą

Mulczuj fasole, aby pomóc jej w zatrzymywaniu wilgoci. Podlewaj rośliny latem, jeśli opady deszczu wynoszą mniej niż 12 centymetrów miesięcznie. Skontaktuj się z lokalnym biurem ministerstwa rolnictwa w celu kontroli szkodników fasoli zwykłej, takich jak chrząszcze fasolowe meksykańskie i chrząszcze japońskie.

Jak zbierać fasolę?

Fasola zielona: Strąki powinny być jędrne i kruche przy zbiorze; nasiona wewnątrz powinny być nierozwinięte lub bardzo małe. Łodygi należy trzymać jedną ręką, a strąki drugą, aby uniknąć zrywania gałęzi, z których później będą zbierane plony. Zbierz wszystkie strąki, aby utrzymać produktywność roślin.

Fasola łuskana: Zbieraj te odmiany, gdy strąki zmienią kolor, a fasola w środku jest w pełni uformowana, ale nie wysuszona. Nasiona powinny być pulchne, jędrne i młode. Jakość spada, jeśli pozostawimy je na roślinie zbyt długo. W razie potrzeby można je przechowywać w lodówce przez kilka dni przed gotowaniem.

Suszona fasola: Niech strąki wyschną w ogrodzie tak bardzo, jak to możliwe. Przed uderzeniem zimna lub gdy rośliny zbrązowieją i stracą większość liści, należy zebrać wszystkie suche strąki (lub wyciągnąć rośliny, jeśli potrzebny jest dłuższy czas suszenia) i przechowywać. Po dokładnym wysuszeniu strąki łatwo się rozłupią, dzięki czemu nasiona będą łatwe do usunięcia. Suchą fasolę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach lub puszkach w suchym, chłodnym miejscu.