Fasola – pielęgnacja i odmiany
19 kwietnia, 2020Łatwa w uprawie fasola to ulubiona roślina ogrodników domowych. Wysoka zawartość białka jest podstawą wielu kuchni. Do wyboru mamy tysiące odmian, z których wiele ma kolorowe nasiona i barwne nazwy.
O fasoli
Wszystkie gatunki fasoli są wrażliwe na mróz i niskie temperatury gleby. Fasolę należy sadzić, gdy gleba jest ciepła, a zagrożenie mrozem minęło. Zmieniaj lokalizację upraw fasoli z roku na rok, aby zapobiec chorobom. Fasolę szparagową (czasami nazywaną fasolą strączkową, choć hodowcy roślin rozwinęli odmiany bez twardego strąka) zjada się w całości, w strąkach i we wszystkich przypadkach, gdy nasiona znajdujące się w środku są słabo rozwinięte lub bardzo małe. Fasolę łuskaną spożywa się w stanie świeżym po usunięciu jej ze strąka. Suszoną fasolę zbiera się po wyschnięciu strąków i wymaga ona dłuższego gotowania.
Wybór miejsca do uprawy fasoli
Wybierz miejsce w pełni nasłonecznione i z dobrze drenowaną glebą. Przygotuj rabatę ogrodową za pomocą wideł ogrodowych lub rumpla, aby spulchnić glebę do głębokości 20 do 25 centymetrów, a następnie wymieszaj ją w 5 centymetrowej warstwie kompostu.
Instrukcja sadzenia
Fasola z nasion krzewu roślinnego na wczesne zbiory. Nasiona należy sadzić w odległości od 5 do 10 centymetrów i na głębokości od 3 do 5 centymetrów. Sadzimy dodatkowe nasiona, a następnie cienkie rośliny w zalecanym rozstawie na opakowaniu z nasionami. Fasola strączkowa (pnąca) dojrzewa wolniej, ale ma dłuższy okres zbioru. Przed sadzeniem należy ustawić kraty. Nasiona należy sadzić w odległości od 5 do 10 centymetrów i na głębokości od 3 do 5 centymetrów.
Opieka bieżąca nad fasolą
Mulczuj fasole, aby pomóc jej w zatrzymywaniu wilgoci. Podlewaj rośliny latem, jeśli opady deszczu wynoszą mniej niż 12 centymetrów miesięcznie. Skontaktuj się z lokalnym biurem ministerstwa rolnictwa w celu kontroli szkodników fasoli zwykłej, takich jak chrząszcze fasolowe meksykańskie i chrząszcze japońskie.
Jak zbierać fasolę?
Fasola zielona: Strąki powinny być jędrne i kruche przy zbiorze; nasiona wewnątrz powinny być nierozwinięte lub bardzo małe. Łodygi należy trzymać jedną ręką, a strąki drugą, aby uniknąć zrywania gałęzi, z których później będą zbierane plony. Zbierz wszystkie strąki, aby utrzymać produktywność roślin.
Fasola łuskana: Zbieraj te odmiany, gdy strąki zmienią kolor, a fasola w środku jest w pełni uformowana, ale nie wysuszona. Nasiona powinny być pulchne, jędrne i młode. Jakość spada, jeśli pozostawimy je na roślinie zbyt długo. W razie potrzeby można je przechowywać w lodówce przez kilka dni przed gotowaniem.
Suszona fasola: Niech strąki wyschną w ogrodzie tak bardzo, jak to możliwe. Przed uderzeniem zimna lub gdy rośliny zbrązowieją i stracą większość liści, należy zebrać wszystkie suche strąki (lub wyciągnąć rośliny, jeśli potrzebny jest dłuższy czas suszenia) i przechowywać. Po dokładnym wysuszeniu strąki łatwo się rozłupią, dzięki czemu nasiona będą łatwe do usunięcia. Suchą fasolę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach lub puszkach w suchym, chłodnym miejscu.
Najbardziej smakuje mi fasola strączkowa. Od kiedy mam ją w swoim ogrodzie stała się moim głównym warzywem! Jest bardzo zdrowa, a ty niezwykle ważne w dzisiejszym świecie.
Reklama outdoorowa? Tylko tutaj https://www.znajdzreklame.pl/billboardy/wroclaw
Ceny warzyw w tym roku poszybowały do góry. Myślę, że teraz bardzo opłaca się uprawiać fasolę w ogrodzie 🙂
Polecam https://osuszaniebudynku.com/rzeszow/
Uprawa fasoli jest bardzo prosta, nie wymaga jakiegoś specjalnego nakładu prac 🙂
Sklep z narzędziami znajdziesz tutaj https://jedmar.pl
Z czystym sumieniem mogę polecić Wam https://kemizo.pl/kamieniarstwo/ – to fachowcy, którzy znają się na swojej profesji.