Buraki – pielęgnacja i odmiany


Buraki występują w szerokiej gamie kolorów, od granatowej czerwieni po czerwono-białe, od głębokiego złota po kremową biel, ale prawdziwym ukrytym skarbem jest to, że cały burak od jego mocnego i aromatycznego korzenia po maślany, zielony wierzchołek, jest słodki i smaczny.

O burakach

Pierwotnymi przodkami buraków były rośliny liściaste, bez cebulastych korzeni, które rosły w umiarkowanym klimacie regionu śródziemnomorskiego. Podobnie jak ich kuzyn, boćwina szwajcarska, zielenina buraczana jest pełna składników odżywczych. Jednak to korzenie, dla których buraki są najbardziej znane.

Wybór miejsca do uprawy buraków

Wybierz miejsce o wysokim nasłonecznieniu i dobrze odsączonej glebie. Przygotuj podłoże za pomocą widelca lub rumpla ogrodowego, aby spulchnić glebę do głębokości 30 do 40 centymetrów, a następnie wymieszaj ją w wierzchniej warstwie.

Instrukcja sadzenia

W przypadku słodkich, delikatnych buraków rosną one w chłodnej, wilgotnej porze roku. Na północy buraki sadzi się przez całą wiosnę i do końca lata. Rozpocznij sadzenie na 30 dni przed ostatnią wiosenną datą mrozu i kontynuuj sadzenie w 3-4 tygodniowych odstępach do lipca, w zależności od tego, jak gorące jest lato. Na południu należy sadzić buraki jesienią i wczesną wiosną. Korzenie buraków są gotowe do zbiorów w ciągu 45 do 65 dni; zielone można zbierać, gdy tylko będą wystarczająco duże, aby je zjeść.

Wysiewaj nasiona na głębokość 2 centymetrów (3 do 5 centymetrów w upalne dni), w odległości 3 centymetrów od siebie. W suchym klimacie sadzić w dobrze nasiąkniętej bruździe o szerokości od 18 do 25 centymetrów i głębokości około 10 centymetrów. Nasiona przykryć niewielką warstwą gleby. Tylko dla zielonych, wysiewać nasiona w odległości 1,5 centymetra we wszystkich kierunkach.