Bobowa plamka czekoladowa

Bobowa plamka czekoladowa

26 kwietnia, 2020 Wyłączono przez Kapusta

Plamka czekoladowa jest jedną z najczęstszych chorób grzybiczych bobu. Grzyb ten powoduje ciemne, czekoladowe plamy na wszystkich częściach rośliny.

Czym jest plamka czekoladowa?

Czekoladowa plamka jest spowodowana przez dwa gatunki grzyba Botrytis. Botrytis fabae jest najczęstszą przyczyną i dotyczy tylko bobu. Botrytis cinerea może powodować bardzo podobne objawy, a grzyb ten wywołuje również szarą pleśń na bardzo szerokiej gamie roślin. Plamka czekoladowa może być bardzo szkodliwa, w niektórych przypadkach powodując utratę kwiatów, przy czym silne ataki powodują zapaść całej rośliny. Najgorzej jest w chłodnych, wilgotnych, przepełnionych warunkach. Choroba ta pojawia się od późnej zimy na zasianych jesienią roślinach, ale jest widoczna od połowy wiosny na zasianych wiosną bobach.

Nie dotyczy to innych gatunków fasoli, w tym fasoli szparagowej i francuskiej, choć może być zakażona także wyka i fasola rolnicza wykorzystywana czasami jako nawóz zielony.

Symptomy

Możesz zaobserwować następujące objawy:

  • Małe okrągłe, czerwono-brązowe plamki na wszystkich częściach rośliny
  • W sprzyjających warunkach plamy te rozszerzają się agresywnie, nabierają ciemniejszej, czekoladowo-brązowej barwy, a liście wysychają.
  • Infekcje pnia mogą powodować zapaść roślin.

Kontrola

Kontrola nie chemiczna

  • Zmaksymalizować przepływ powietrza wokół roślin poprzez szersze rozstawy i unikać miejsc wilgotnych i mokrych.
  • Zniszczyć zainfekowany materiał roślinny pod koniec sezonu
  • Wyeliminowanie z otoczenia wyki pospolitej
  • Unikać stosowania materiału siewnego z zainfekowanych roślin

Kontrola chemiczna

Ogrodnicy amatorzy nie mają do dyspozycji środków grzybobójczych do kontroli bobowej plamki czekoladowej.

Biologia

Grzyb wytwarza masy zarodników rozproszonych w powietrzu, które rozprzestrzeniają chorobę w wilgotnych warunkach. Może również produkować przezimujące nasienne struktury spoczynkowe (twardzina) w martwych tkankach, ale ich rola w cyklu choroby jest niejasna. Choroba może być przenoszona na zakażony materiał siewny. Infekuje również wykę pospolitą, a zakażenia te mogą być również przenoszone przez grzyby w miesiącach zimowych, podobnie jak zmiany chorobowe na zasianych jesienią bobach.

W warunkach suchych patogen pozostaje w małych okrągłych plamkach, ale w warunkach wilgotnych rozprzestrzenia się na zewnątrz, a zmiany chorobowe szybko się rozszerzają. Naprzemienna pogoda mokra i sucha może prowadzić do powstania plamki z serią koncentrycznych pierścieni, ale w dłuższych okresach wilgotnej pogody liść jest szybko zabijany.

Inny patogen grzybów, Didymella fabae (syn. Ascochyta fabae), powoduje plamy na liściach i strąkach, ale zazwyczaj jest mniej szkodliwy niż plama czekoladowa.