Bób

Bób

26 kwietnia, 2020 Wyłączono przez Kapusta

Zbieraj świeży bób z ogrodu i delektuj się jego smakiem – młoda fasola jest słodka, delikatna i soczysta. Wysiewaj jesienią, a będziesz mógł je zbierać od maja. Możesz też siać późną zimą i wczesną wiosną na letnie zbiory. Mało miejsca? Odmiany karłowate można uprawiać w doniczkach.

Siew

W łagodnych rejonach kraju można jesienią siać niektóre odmiany w miejscach osłoniętych, na uprawę, która powinna być gotowa do zbioru w ciągu około 30 tygodni. Podczas bardzo zimnej pogody opłaca się przykryć rośliny kloszami lub innymi formami ochrony.

Główny okres wysiewu to marzec i kwiecień, choć można je wysiewać w lutym, pod kloszami lub w zimnej szklarni, w przypadku wcześniejszych zbiorów. Zasiane wiosną rośliny będą gotowe do zbioru za około 15 tygodni.

Wysiewaj nasiona na głębokość 5 cm i w odległości 20 cm. Odmiany karłowate można wysiewać w odległości 15 cm. Najlepiej wysiewać je w podwójnych rzędach, w odstępach 20 cm. Jeśli potrzebny jest drugi podwójny rząd, należy go umieścić w odległości 60cm od pierwszego.

Wysiewaj kilka dodatkowych nasion na końcu rzędów, aby wypełnić wszelkie luki powstałe w nasionach, które nie kiełkują.

Rozwój

Wyższe odmiany będą wymagały podparcia, dlatego w każdym rogu podwójnego rzędu należy umieścić palik, co 1,5 m wokół rzędów, i przeprowadzić sznur wokół palików w odstępach 30 cm od ziemi.

Rośliny należy podlewać, gdy zaczną kwitnąć i ponownie dwa tygodnie później – podlewanie w innym czasie jest potrzebne tylko podczas przedłużającej się suszy.

Częste problemy

Mszyca fasolowa czarna: Mszyce ssące soki szpecą rośliny i powodują zahamowanie wzrostu liści i łodyg.

Środek zaradczy: W przypadku bobu należy wyszczypać zaatakowane końcówki. W przypadku innych gatunków fasoli, należy wyłuskać szkodniki, gdy są małe i zgnieść.

Więcej informacji na temat mszycy fasolowej

Bobowa plamka czekoladowa: Często spotykana na zimujących roślinach lub przy wilgotnej pogodzie, grzybica ta powoduje brązowe plamy na liściach i brunatne smugi na łodygach i strąkach.

Środki zaradcze: Zapewnij dobry przepływ powietrza wokół roślin, rozstawiając je prawidłowo i utrzymując je w stanie wolnym od chwastów gruntowych.

Więcej informacji na temat bobowej plamki czekoladowej

Strączkowiec fasolowy: Ten malutki owad gryzie maleńkie dziurki w kształcie litery U z zewnętrznej strony liścia, co powoduje charakterystyczny wygląd przegrzebka.

Środek zaradczy: Uszkodzenia, choć nieestetyczne, raczej nie będą miały wpływu na zbiory. Pokrycie włókniną pobudzi wzrost i wykluczy wróbelki.

Więcej informacji na temat strączkowca fasolowego

Zbieranie plonów

Strąki można zbierać, gdy mają 7,5 cm długości a gotować należy je w całości. Zbierając strąki do łuskania, poczekaj, aż fasola będzie widoczna przez strąk, ale nie zostawiaj jej zbyt długo – blizna na fasoli powinna być nadal biała lub zielona – nie czarna, ponieważ fasola staje się twarda na tym etapie.

Odmiany

“Witkiem Manita”: Siać wiosną lub jesienią. Szybko rosnąca z długimi strąkami.

„Aquadulce Claudia”: Długie strąki. Może być wysiewana wiosną lub jesienią.

„Stereo”: Delikatna odmiana o miękkiej skórce, którą można wcześnie zebrać i ugotować jak mangetout.